Beschikbare bestanden

Geen bestanden geüpload.

Gert van Gerner Gesprek gestart door Gert van Gerner 2 jaar geleden
Luiheid?

Recent sprak ik een directielid van een zorginstelling over motivaties en drijfveren in het werk. Enigszins gekscherend zij ik dat “luiheid mijn drijfveer is om elke ochtend aan het werk te gaan”.

Korte tijd later sprak hij me erop aan. Hij had erover nagedacht en vond het een intrigerende opvatting. Hij had het echt begrepen !

“I choose a lazy person to do a hard job, because a lazy person will find an easy way to do it”.

Deze quote wordt vaak ten onrechte toegeschreven aan Bill Gates. Walter Chrysler, industrie-tycoons, leger-generaals en zelfs de oude Grieken hadden al door dat je met alleen hard werken niet ver komt.

In de jaren dertig van de vorige eeuw schreef de bekende econoom Johan Maynard Keynes, that by 2030 ….we will have a system of almost total "technological unemployment" in which we'd need to work as few as 15 hours a week.

Stel je voor: meer tijd voor familie en vrienden; niet meer in de dagelijkse woon-werk files, doen wat je echt fijn vindt etc. Lijkt mij voor veel werkenden haalbaar, als we ‘ik ben druk druk druk’ niet meer als een topkwaliteit zien.

Ben ik lui?

Qua sportprestaties zeker niet (ja ja, ik heb voldoende tijd om te trainen). Maar waarom beoordelen genoemde illustere voorgangers luiheid dan als een kwaliteit van een medewerker?

“Luie” medewerkers:

• ... werken vanuit een duidelijke visie met heldere doelen;

• ... gaan uit van ‘de bedoeling’ en niet van het systeem / de procedure;

• … stellen daarom regelmatig de Waarom-vraag;

• … hebben daardoor een duidelijke focus (geen overbodige dingen doen);

• … denken vanuit het Pareto principe (in 20% van de tijd kun je 80% van je werk doen, de rest is ‘gedoe’);

• .. gebruiken hun creativiteit voor ‘first time right’ oplossingen aan het begin van het proces; dat scheelt een hoop controles en herstelwerk achteraf (focus op brandpreventie en niet verzanden in brandjes blussen);

• … zijn gericht op het reduceren van complexiteit i.p.v. op creëren en/of in stand houden;

• .. reageren niet direct op elke prikkel/e-mail/vraag/vergaderverzoek maar denken eerst goed na. “ It's the second mouse that gets the cheese”;

• ... zijn niet volgzaam en lijdzaam. Ze tonen creativiteit en durf. Nooit onnadenkend meegaan ‘omdat we het hier altijd zo doen’;

• ... automatiseren repeterend handwerk en creëren daarmee information flow;

• Etc.

Vanuit mijn beroepspraktijk kan ik bij elke genoemde kwaliteit wel schrijnende voorbeelden van ‘heel actief gedrag’ noemen. Dat zal ik niet doen. Het is aan de lezer daar zelf over na te denken.

Als je het zo leest, ben ik inderdaad ‘lui’. Maar goed omgaan met deze vorm van luiheid vereist intelligentie, creativiteit en verantwoordelijksgevoel.

En het geeft opdrachtgevers het fijne gevoel dat elk betaald uur effectief is gewerkt aan het realiseren van zijn/haar doelstellingen.

Gert van Gerner

gert@veranderregisseur.nl

www.veranderregisseur.nl